за нас

за клуба

Школа за малки и пораснали самураи

Спортен клуб „Чоуа“ е основан през 2001 година и към момента е един от най-големите клубове по бойни изкуства наброяващ над 200 практикуващи в зали из цяла София.

Клубът е редовен организатор  и  участник  на  множество  национални  и  международни  семинари  и  демонстрации  по Айкидо, както и на лагери и състезания по Джу Джицу, целящи популяризирането и разпространението на тези бойни изкуства в България.

Клубът е редовен член на Българска Джу Джицу Федерация и притежава лиценз за развиване на спортна дейност от Министерство на Младежта и Спорта. Инструкторите в клуба са редовни членове на Такемусу Айкидо Асоциация – България.

цел

Целта на работа на клуба е разпространяването и популяризирането на бойните изкуства Айкидо, такова каквото е преподавано от създателя му – Морихей Уешиба Сенсей в неговото Доджо в Иуама, Япония, и Джу Джицу, в традиционната и състезателната му форми.

Име

 В превод на български „Чоуа“ означава Помирение. Основателят на клуба Ивайло Драганов разказваше:

   “…Исках името на клуба да отразява моето разбиране за АЙКИДО. Опитвам се да възпитавам моите ученици в духа на завета на Основателя: всички човешки същества практикувайки Айкидо да заживеят в един по-добър свят по между си…..”.

Възрастови групи

Заниманията в клуба са разделени на четири възрастови групи – Бейби, деца, тинейджъри и големи. В Бейби групата са децата от 4 до 6 години, при децата тренират 7 – 12 годишните, в тинейджърската група попадат младежите и девойките между 12 и 15 години, а при големите са всички останали съхранили в себе си младият дух  на откриватели и готови да се потопят в света на Айкидо по всяко време.

Зали:

приоритети

Акцентът в приоритетите ни е работата с най-малките. Обучението при тях представлява СИСТЕМА ЗА ОБЩО ФИЗИЧЕСКО ИЗГРАЖДАНЕ И ВЪЗПИТАНИЕ. Подобрява се организираността на практикуващите деца, тяхната координация, ловкост и бързина. Умелия подход на преподавателите и високата емоционалност, с които са изпълнени занятията по Айкидо и Джу Джицу карат децата с нетърпение да чакат идването на треньора за следващата тренировка. Обучението отговаря на конкретните нужди на децата в тази възраст и допринася за тяхното развитие. В школата по бойни изкуства ние се стремим да направим малчуганите истински айкидисти, а именно – добри, разумни, силни, справедливи, възпитани, смели и жадни за знания.

Дейности

Клубът развива голяма обществена и социална дейност. Провеждат се множество демонстрации, лагери, излети, изпити и семинари. Практикуващите намират смисъл и мотивация в това, което правят. Чувстват се реализирани, усещат, че имат необходимата свобода за творчество. Престоят в залата освен с обучение е свързан и с много забавление. Това, вярваме, че е пътят трениращите да желаят пак и пак да ходят на тренировки . Престоят в залата неминуемо изгражда в тях една ценностна система, за която са чужди насилието, алкохола и наркотиците.

Инструктори: 

Николай Коев – 5 дан Айкидо, 1 дан Джу Джицу 

Александър Буюклиев – 4 дан Айкидо, 1 дан Джу Джицу 

Мария Асса – 3 дан Айкидо
Габриела Николова – 3 дан Айкидо
Христо Станилов – 2 дан Айкидо
Митра Рибарова – 2 дан Айкидо
Христо Рибаров – 1 дан Айкидо
Николай Георгиев – 1 дан Айкидо

Ивайло Драганов

Основателят

Ивайло Сашков Драганов е роден на 7.11.1975 в гр.София.
Основател на Спортен Клуб Чоуа. С АЙКИДО се занимава от 1992год единствено под ръководството на сенсей Георги Зарков 5 дан. Поставя началото на работата с деца в най-големия клуб на Българска Айкидо Федерация – “Себу”. От 1994г. в клуба се провеждат, под негово ръководство, тренировки за деца от 6-12 годишна възраст.

През 1997г. се провежда първият специализиран изпит за деца по техническата програма изготвена от Георги Зарков. Същата година защитава успешно 1 дан пред Масатаке Фуджита Сенсей 8 дан. През м.Октомври 1997г. започва да преподава в доджото към Спортен клуб ”Себу” в 145 СОУ-Младост 1А.


Участва в Българските делегации посетили Айкидо семинарите с Морихиро Сайто Сенсей 9 дан в Берлин м.ноември 2000г. и в Рим м.май 2001г. През м.април 2002г. защитава успешнио 2 дан пред Паоло Коралини Сенсей – 7 дан представител на Морихиро Сайто за Европа и Африка. През м.Ноември 2003 защитава 1 дан буки ваза – работа с айки кен и айки джо. На провелия се семинар през месец юни 2004г. с Паоло Коралини Сенсей защитава 3 дан. Президент на ТАКЕМУСУ АЙКИДО АСОЦИЯЦИЯ-БЪЛГАРИЯ и основател на спортен клуб ЧОУА.
Загива при автомобилна катастрофа на 24.03.2007, но остава завинаги в сърцата на всички свои учници, приятели и познати с яркия  пример на мъжество, решителност, непоколебимост и човечност.